Archief Portfolio - Van der Heijden Architecten
0
archive,post-type-archive,post-type-archive-portfolio_page,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-child-theme-ver-17.2.1552074228,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Archief

UITVAARTCENTRUM STARTMAN

 

Het uitvaartcentrum van de familie Startman is sinds jaar en dag een begrip in Haaksbergen, waar het midden in een woonwijk ligt. Door de groei van het bedrijf kiest de familie nu voor een nieuwbouw. Hierbij was het vinden van een rustige plek in het Twentse landschap het uitgangspunt. Die plek werd gevonden; Erve Harink. Net als de huidige locatie is dit boerenerf gelegen in Haaksbergen. Het is één van de oudste erven van de gemeente waarbij de boerderij een rijksmonument is. Na afname van de agrarische functie kreeg het een landgoedstatus. Het erf in het Twentse landschap biedt een optimale omgeving waar men de rust en verbondenheid vindt die past bij een waardig afscheid van dierbaren.

 

Om de nieuwbouw te realiseren, werden er oude schuren op het terrein verwijderd en worden drie nieuwe schuren teruggeplaatst in de traditie van de oude Twentse boerenerven. De nieuwe schuren zijn te herkennen aan hun donkere en sobere gevel, witte boeiboorden en lage goot, waardoor ze naadloos aansluiten bij de historische context van de omgeving maar wel met een hedendaags karakter. De natuurlijke routing van de overledene en zijn of haar dierbaren stond centraal bij het ontwerp.

 

De drie schuren huisvesten de verschillende essentiële ruimtes voor een uitvaart. Allereerst is er de aula, die een prachtig uitzicht biedt op het achterliggende landschap. Hier kunnen nabestaanden samenkomen om afscheid te nemen en herinneringen te delen. Daarnaast is er de koffiekamer, waar in een warme sfeer gelegenheid is voor een informeel samenzijn en het delen van een kopje koffie. Tot slot hebben we de opbaarkamer gecreëerd, een serene ruimte waarin de overledene op een respectvolle wijze kan worden opgebaard.

Opdrachtgever

Uitvaartcentrum Startman

Datum

2023

Categorie

Werken, Publiek

Visualisatie van het landschap i.s.m. Eelerwoude

WOONHUIS GZ

 

Dit bijzondere woonhuis kenmerkt zich door het abstracte volume van stucwerk, met accenten van hout en donkere baksteen. Aan de voorzijde is het hoofdvolume bewust smaller gehouden, om aansluiting te vinden bij de schaalgrootte van de aangrenzende woningen. De achterzijde krijgt door de lange lijnen een meer uitgestrekte vorm. Aan beide kanten zijn er overstekken gerealiseerd, wat zorgt voor een mooi lijnenspel en doet tevens dienst als zonwering . Aan de binnenzijde trekt een grote vide in de hal de direct de aandacht. De leefruimtes zijn vooral op de tuin gericht. Om ook een relatie met de straatzijde te houden, zijn daar de keuken en werkkamer gepositioneerd. Er zijn drie slaapkamers en twee badkamers, waaronder een levensloopbestendige slaap- en badruimte op de begane grond.

Opdrachtgever

particuliere opdrachtgever

Datum

2022

Categorie

Wonen

ERVE DE BOER

Erve de Boer is een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) van 8 woningen in Harreveld waarbij de vormgeving en indeling in nauwe samenspraak met de toekomstige bewonersgroep plaatsvond. Dit heeft geresulteerd in een diversiteit aan plattegronden, precies passend bij de wensen en leefgewoonten van de bewoners. Door elke woning een eigen kap te geven wordt de kleinschaligheid van het project versterkt. De woningen worden uitgevoerd in prefab houtskeletbouw, met een gevelafwerking van duurzaam gemodificeerd hout. Ruimte voor deze compacte en betaalbare woningen ontstond door een voormalige feestzaal naast het dorpscafé te slopen.

Opdrachtgever

CPO

Datum

2022

Categorie

Wonen

WOONHUIS SE

 

Deze woning is gesitueerd op een diep en smal kavel en is vooral georiënteerd op de tuinzijde met uitzicht op het groen. De woning is uitgevoerd in baksteen en heeft een minimalistische detaillering. De houten delen tussen de grote glasvlakken zorgen voor een warme uitstraling.

Opdrachtgever

particuliere opdrachtgever

Datum

2021

Categorie

Wonen

Interieur

Slijkhuis interieur design

HOF AAN DE DIJKSTRAAT

 

In het centrum van Lichtenvoorde zijn een vijftal verouderde panden gesloopt, om hiermee plaats te maken voor de nieuwbouw van “Hof aan de Dijkstraat”. In opdracht van WWW Ontwikkeling ontwierpen we 25 huurwoningen. Aan de Dijkstraat, de aanloopstraat richting het centrum, maken de oude panden plaats voor een afwisselend straatbeeld van twaalf sociale huurwoningen, allen met een eigen karakteristiek. In het midden van het plan bevindt zicht het “hof” waar het project zijn naam aan dankt; een groen plein met acht levensloopbestendige woningen. Het hof staat in verbinding met een nieuwe doorsteek van de Dijkstraat naar de Koemstraat. De laatste vijf eenheden van het project worden hier gebouwd.

Opdrachtgever

WWW Ontwikkeling

Datum

2022

Categorie

Wonen

WOONHUIS OLDENHUIS

 

Deze levensloopbestendige woning heeft een heldere hoofdvorm en is gericht op het uitzicht op achtertuin. De woning is aan de straatzijde meer gesloten, dit in tegenstelling tot de tuinzijde waar de gevel bijna geheel van glas is uitgevoerd.

Opdrachtgever

particuliere opdrachtgever

Datum

2021

Categorie

Wonen

OECUMENISCHE BASISSCHOOL BRUMMEN

 

De bestaande basisschool in Brummen had behoefte aan meer ruimte buiten de klaslokalen voor individueel en groepswerk voor de kinderen. We hebben de indeling van de school aangepast zodat er leerpleinen tussen de lokalen ontstaan. Hierdoor, en door het toepassen van een ander type vloer- en plafondafwerking, voelt het interieur nu ruimer en lichter aan. Aan de straatzijde is een teamkamer en een extra klaslokaal toegevoegd. Hierdoor krijgt de school meer uitstraling en door het grote overstek tussen de twee nieuwe ruimtes ontstaat er een droog en schaduwrijk buitenlokaal. De houten bekleding van de nieuwbouw geeft de school een warme uitstraling.

Opdrachtgever

SKBG onderwijs

Datum

2021

Categorie

Publiek

WOONHUIS NEERITTER

 

Deze vrijstaande villa in Neeritter heeft aan de tuinzijde een prachtig uitzicht over het buitengebied. Om dit vrije uitzicht optimaal te ervaren is aan de achterzijde van de woning veel glas toegepast. Een vide boven de eethoek zorgt ook binnen voor een open en ruimtelijke beleving.

Opdrachtgever

particuliere opdrachtgever

Datum

2020

Categorie

Wonen

BROUWERIJ & PROEFLOKAAL BROUWERSNÖS

 

Naast het voormalige Grolschterrein hebben wij in een bestaande historische villa een nieuwe (speciaal)brouwerij met proeflokaal ontworpen. We hebben de brouwerij en de historische villa verbonden met een nieuw openbaar park. Door de brouwerij te ontwerpen als een houten ‘sculptuur’ gaat het industriële gebouw op in de natuurlijke setting van het park. Dit wordt extra geaccentueerd doordat de gootlijn en de kopgevels van de brouwerij schuin aflopen.
Het excursiebordes, waar de brouwketels staan, biedt een prachtig uitzicht op de historische villa die getransformeerd is tot proeflokaal.

Opdrachtgever

Particuliere opdrachtgever

Datum

2018

Categorie

Werken, Publiek, Restauratie

POOLHOUSE

 

In de grote historische tuin van Huys Basten Asbeck in Groenlo wordt een poolhouse gerealiseerd. Deze is zo gesitueerd dat de tuin met zijn eeuwenoude bomen zoveel mogelijk onaangetast kan blijven. Het paviljoen wordt opgetild door een plateau. Hierdoor wordt de grond met archeologische waarde niet verstoord en komt het paviljoen iets los van zijn omgeving. Het poolhouse bestaat uit twee volumes die verbonden worden met een dak. Hierdoor ontstaat er een overdekt terras met zicht op het zwembad. Het plafond is uitgevoerd in hout, wat zorgt voor een warme sfeer en refereert naar de houten plafonds in het oude huis. De buitengevel is grotendeels uitgevoerd in een donkere kleur hout. Hierdoor valt het poolhouse meer weg in zijn omgeving. De grote glazen wanden versterken de relatie tussen binnen en buiten en geven een geweldig uitzicht naar de parkachtige tuin.

Opdrachtgever

Particuliere opdrachtgever

Datum

2019

Categorie

Wonen

In samenwerking met

Hendriks Hoveniers