Uitvaartcentrum Startman - Van der Heijden Architecten
18708
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18708,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-child-theme-ver-17.2.1552074228,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

UITVAARTCENTRUM STARTMAN

 

Het uitvaartcentrum van de familie Startman is sinds jaar en dag een begrip in Haaksbergen, waar het midden in een woonwijk ligt. Door de groei van het bedrijf kiest de familie nu voor een nieuwbouw. Hierbij was het vinden van een rustige plek in het Twentse landschap het uitgangspunt. Die plek werd gevonden; Erve Harink. Net als de huidige locatie is dit boerenerf gelegen in Haaksbergen. Het is één van de oudste erven van de gemeente waarbij de boerderij een rijksmonument is. Na afname van de agrarische functie kreeg het een landgoedstatus. Het erf in het Twentse landschap biedt een optimale omgeving waar men de rust en verbondenheid vindt die past bij een waardig afscheid van dierbaren.

 

Om de nieuwbouw te realiseren, werden er oude schuren op het terrein verwijderd en worden drie nieuwe schuren teruggeplaatst in de traditie van de oude Twentse boerenerven. De nieuwe schuren zijn te herkennen aan hun donkere en sobere gevel, witte boeiboorden en lage goot, waardoor ze naadloos aansluiten bij de historische context van de omgeving maar wel met een hedendaags karakter. De natuurlijke routing van de overledene en zijn of haar dierbaren stond centraal bij het ontwerp.

 

De drie schuren huisvesten de verschillende essentiële ruimtes voor een uitvaart. Allereerst is er de aula, die een prachtig uitzicht biedt op het achterliggende landschap. Hier kunnen nabestaanden samenkomen om afscheid te nemen en herinneringen te delen. Daarnaast is er de koffiekamer, waar in een warme sfeer gelegenheid is voor een informeel samenzijn en het delen van een kopje koffie. Tot slot hebben we de opbaarkamer gecreëerd, een serene ruimte waarin de overledene op een respectvolle wijze kan worden opgebaard.

Opdrachtgever

Uitvaartcentrum Startman

Datum

2023

Categorie

Werken, Publiek

Visualisatie van het landschap i.s.m. Eelerwoude