Actueel - Van der Heijden Architecten
17732
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-child-theme-ver-17.2.1552074228,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Actueel

Tijdens de zomervakantie is hard doorgewerkt om de interne verbouwing van de Oecumenische basisschool in Brummen af te ronden. Een van de twee scholen die gehuisvest was in dit schoolgebouw ging verhuizen en er was behoefte aan meer afzonderlijke werkplekken voor de leerlingen.

 

We hebben een nieuwe indeling ontworpen. Hierbij zijn er meer leerpleinen ontstaan waar leerlingen elkaar kunnen ontmoeten en in kleine groepjes opdrachten kunnen uitvoeren. Hierdoor, en door het toepassen van een ander type vloer- en plafondafwerking, voelt het interieur nu ruimer en lichter aan.

 

De volgende fase wordt de uitbreiding aan de straatzijde, waarin een teamkamer en een extra lokaal worden gehuisvest. Door een grote overkapping tussen deze twee ruimtes te maken ontstaat er een droog en schaduwrijk buitenlokaal. De houten bekleding van de nieuwbouw geeft de school een warme uitstraling.

 

Meer over dit project is hier te vinden

Voor het nieuwbouwproject Oldenhuis in Groenlo zijn we momenteel voor vijf vrije kavels bezig een ontwerp en vergunningsaanvraag te verzorgen. Het belooft een mooi en gevarieerd woongebied te worden dat is omzoomd door groen. Naast de vrije kavels komen er levensloopbestendige woningen en rijwoningen geschikt voor starters, gezinnen en senioren.

 

Voor deze woning is inmiddels de vergunning aangevraagd. Door de slaapkamer met badkamer op de begane grond te situeren is deze woning levensloopbestendig. De achterzijde van de woning heeft door het vele glas mooi zicht op de tuin en de achtergelegen groenstrook.

 

Meer over dit project is hier te vinden

Voor Scouting Groenlo hebben we een ontwerp gemaakt waarbij de nieuw te bouwen accommodatie is ondergebracht in de stadswal. Deze wal van ruim 40 meter is gereconstrueerd op de plek van de oorspronkelijke vestingswal. Hierdoor wordt de geschiedenis weer zichtbaar, met de mogelijkheid om hier een nieuwe functie aan toe te kennen. Momenteel worden de plannen verder uitgewerkt.

 

Een persbericht is hier te vinden.

We zijn druk bezig met de vergunningsaanvraag voor deze villa in Neeritter. Deze villa heeft aan de tuinzijde een prachtig uitzicht over het buitengebied. Om dit vrije uitzicht optimaal te ervaren is aan de achterzijde van de woning veel glas toegepast. Een vide boven de eethoek zorgt ook binnen voor een open en ruimtelijke beleving.

 

Meer over dit project is hier te vinden.

Afgelopen week hebben we afscheid genomen van Jan van der Heijden (98), op 28 juli overleden na een mooi en lang leven. Hij runde ons architectenbureau in Groenlo van 1952 tot 1986. Hij heeft in de Achterhoek een belangrijke bijdrage geleverd aan de wederopbouw architectuur. Jan kon bijzonder goed luisteren naar de wensen van de gebruiker. Hij ontwierp voor die tijd zeer moderne woningen die de gebruiker pasten als een jas, en die ook nu nog op veel plekken in de Achterhoek met plezier bewoond worden. Naast woningen ontwierp hij in zijn loopbaan een aantal markante bedrijfspanden en fabrieken, zoals de voormalige Grolsch fabriek. Jan beoefende het ambacht in zijn tijd nog met pen en papier aan de tekentafel, en verwonderde zich na zijn pensioen vaak over de moderne tekenprogramma’s op de computer waarmee je volgens hem “met je linkerhand nog een rechte lijn kon trekken”.

 

We gaan Jan missen.

Voor Marveld Recreatie hebben we samen met landschapsontwerper Nico Wissing een plan gemaakt voor een nieuw attractiepark. Het nieuwe park Bommelwereld wordt vormgegeven rond het thema van stripfiguur Olivier B. Bommel. In kasteel ‘Bommelstein’ zal een indoor attractiepark komen van 10.000 m2. Een bericht hierover is hier te lezen.

Deze monumentale woning heeft een geweldig diepe achtertuin, die binnenshuis maar beperkt te ervaren was. Door het toevoegen van een grote leefkeuken ontstond een prachtig zicht op de tuin. Daarnaast werd extra leefruimte gecreëerd op de eerste verdieping, door de bestaande uitbouw aan de achterzijde te vervangen en vergroten, in de oorspronkelijke stijl van het huis.

Uit een openbare aanbestedingsprocedure voor het plan Hof aan de Dijkstraat te Lichtenvoorde kwam ons plan met Wessels Vakbouwers, WAM&VanDuren en WSi techniek als winnaar uit de bus.

De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met een financieringsplan voor Hof aan de Dijkstraat, waardoor de visie voor dit gebied nu ook kostentechnisch haalbaar is. Het plan bestaat uit 25 grondgebonden woningen in het lage en middensegment, onderverdeeld in 12 huurwoningen, 8 seniorenwoningen en 5 koopwoningen.

Dit woonhuis uit de jaren ’60 is door ons bureau geheel verduurzaamd. Door de woning aan de buitenzijde goed te isoleren worden de energielasten drastisch omlaag gebracht. Tegelijkertijd krijgt de woning een geheel nieuwe  uitstraling. Ook intern is de plattegrond van de woning aangepast aan de hedendaagse woonwensen. Zo is bijvoorbeeld bij de entree een mooie vide gerealiseerd en heeft de eetkamer meer zicht op de tuin. De woning is met deze ingrepen weer helemaal toekomstbestendig gemaakt.