Bezoekerscentrum Rijnwaardense Uiterwaarden - Van der Heijden Architecten
18368
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18368,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-child-theme-ver-17.2.1552074228,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

BEZOEKERSCENTRUM RIJNWAARDENSE UITERWAARDEN

 

In het gebied van dit bezoekerscentrum was, is en blijft water het meest onderscheidende element. Het is gesitueerd in de Rijnwaardense Uiterwaarden, in een toekomstige waterbuffer en op het snijvlak van land en water. Het fungeert zo als de benodigde verbinding van de bestaande routenetwerken over land met het uitbreidende waternetwerk. Het is omringd door cultureel erfgoed gerelateerd aan de watergeschiedenis en ligt op de exacte locatie van het verdronken dorp Herwen, een symbool voor de ambivalente relatie van het gebied met het water. Om deze relatie te ervaren is het centrum geconstrueerd als route die binnendijks begint en afdalend de bodem van de rivier langsloopt, waar het dorp ooit lag. De route volgend ervaart de bezoeker de dynamiek van het landschap en leert over de geschiedenis van dit gebied. Het statische project vecht haar gevecht met de waterkrachten, om zo de dynamische omgeving te benadrukken. Zo wordt het meest belangrijke element van dit gebied, het water, op verschillende manieren blootgelegd.

Status

studie

Datum

2014

Categorie

Publiek