Publiek Archieven - Van der Heijden Architecten
105
archive,tax-portfolio_category,term-publiek,term-105,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-child-theme-ver-17.2.1552074228,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Archief

UITVAARTCENTRUM STARTMAN

 

Het uitvaartcentrum van de familie Startman is sinds jaar en dag een begrip in Haaksbergen, waar het midden in een woonwijk ligt. Door de groei van het bedrijf kiest de familie nu voor een nieuwbouw. Hierbij was het vinden van een rustige plek in het Twentse landschap het uitgangspunt. Die plek werd gevonden; Erve Harink. Net als de huidige locatie is dit boerenerf gelegen in Haaksbergen. Het is één van de oudste erven van de gemeente waarbij de boerderij een rijksmonument is. Na afname van de agrarische functie kreeg het een landgoedstatus. Het erf in het Twentse landschap biedt een optimale omgeving waar men de rust en verbondenheid vindt die past bij een waardig afscheid van dierbaren.

 

Om de nieuwbouw te realiseren, werden er oude schuren op het terrein verwijderd en worden drie nieuwe schuren teruggeplaatst in de traditie van de oude Twentse boerenerven. De nieuwe schuren zijn te herkennen aan hun donkere en sobere gevel, witte boeiboorden en lage goot, waardoor ze naadloos aansluiten bij de historische context van de omgeving maar wel met een hedendaags karakter. De natuurlijke routing van de overledene en zijn of haar dierbaren stond centraal bij het ontwerp.

 

De drie schuren huisvesten de verschillende essentiële ruimtes voor een uitvaart. Allereerst is er de aula, die een prachtig uitzicht biedt op het achterliggende landschap. Hier kunnen nabestaanden samenkomen om afscheid te nemen en herinneringen te delen. Daarnaast is er de koffiekamer, waar in een warme sfeer gelegenheid is voor een informeel samenzijn en het delen van een kopje koffie. Tot slot hebben we de opbaarkamer gecreëerd, een serene ruimte waarin de overledene op een respectvolle wijze kan worden opgebaard.

Opdrachtgever

Uitvaartcentrum Startman

Datum

2023

Categorie

Werken, Publiek

Visualisatie van het landschap i.s.m. Eelerwoude

OECUMENISCHE BASISSCHOOL BRUMMEN

 

De bestaande basisschool in Brummen had behoefte aan meer ruimte buiten de klaslokalen voor individueel en groepswerk voor de kinderen. We hebben de indeling van de school aangepast zodat er leerpleinen tussen de lokalen ontstaan. Hierdoor, en door het toepassen van een ander type vloer- en plafondafwerking, voelt het interieur nu ruimer en lichter aan. Aan de straatzijde is een teamkamer en een extra klaslokaal toegevoegd. Hierdoor krijgt de school meer uitstraling en door het grote overstek tussen de twee nieuwe ruimtes ontstaat er een droog en schaduwrijk buitenlokaal. De houten bekleding van de nieuwbouw geeft de school een warme uitstraling.

Opdrachtgever

SKBG onderwijs

Datum

2021

Categorie

Publiek

BROUWERIJ & PROEFLOKAAL BROUWERSNÖS

 

Naast het voormalige Grolschterrein hebben wij in een bestaande historische villa een nieuwe (speciaal)brouwerij met proeflokaal ontworpen. We hebben de brouwerij en de historische villa verbonden met een nieuw openbaar park. Door de brouwerij te ontwerpen als een houten ‘sculptuur’ gaat het industriële gebouw op in de natuurlijke setting van het park. Dit wordt extra geaccentueerd doordat de gootlijn en de kopgevels van de brouwerij schuin aflopen.
Het excursiebordes, waar de brouwketels staan, biedt een prachtig uitzicht op de historische villa die getransformeerd is tot proeflokaal.

Opdrachtgever

Particuliere opdrachtgever

Datum

2018

Categorie

Werken, Publiek, Restauratie

STADHUIS GROENLO

 

Het stadhuis in Groenlo kende ruimtegebrek. Daarnaast was de logistieke indeling niet optimaal, waardoor het gebouw niet laagdrempelig te gebruiken was. Tenslotte miste het pand de representatieve uitstraling die hoort bij een gemeentehuis. We hebben daarom een uitgebreide studie gedaan naar de behoeften van de gebruiker. Uiteindelijk hebben we een optimale verhouding gevonden tussen verkeersruimte, werk- en vergaderplekken. Er is een representatief, vriendelijk en werkbaar stadhuis ontstaan. In een latere fase is in het atrium een glazen vloer aangebracht met eromheen, zichtbaar voor alle burgers, vergaderplekken voor de raad.

Opdrachtgever

Gemeente Oost Gelre

Datum

2006

Categorie

Publiek, Restauratie

CULTUREEL CENTRUM DE MATTELIER

 

In het centrum van Groenlo hebben wij op de locatie van het voormalige hoofdkantoor van ‘de Hameland’ een ontwerp gemaakt voor een cultureel centrum. Door de linker vleugel van het bestaande gebouw te slopen komt de oude villa weer prominent in beeld. De villa ligt naast de hoofdentree, die toegang geeft tot het glazen atrium. Aan de achterzijde van het gebouw is een nieuwe zaal met voorzieningen gerealiseerd. De kop van deze zaal is gelegen aan het erachter gesitueerde parkeerterrein. Om deze, grotendeels gesloten, gevel een fraaie uitstraling te geven hebben wij een gevel ontworpen die met ledverlichting en een hoek van cortenstaal een levendig beeld krijgt.

Opdrachtgever

Gemeente Oost Gelre

Datum

2017

Categorie

Publiek

ENTREEGEBOUW OPENLUCHTMUSEUM

 

Met een gering budget is een markant gebouw ontworpen dat afgeleid is van de traditionele bouwstijl van het Achterhoeks platteland. Hiermee is aansluiting gevonden bij de traditionele gebouwen van het openluchtmuseum. Het glooiende landschap loopt binnen door en is zichtbaar gemaakt door glazen stroken tussen maaiveld en dak. Deze glazen stroken zijn ook in het interieur toegepast.  Deze zorgen voor een ruimtelijke werking en een zichtbare verbinding tussen begane grond en eerste verdieping. Het toegepaste eikenhout in gevel en interieurobjecten is afkomstig van eikenbomen die op dit terrein geveld zijn.

Opdrachtgever

Bernard Weenink Stichting

Datum

2008

Categorie

Publiek

BEZOEKERSCENTRUM RIJNWAARDENSE UITERWAARDEN

 

In het gebied van dit bezoekerscentrum was, is en blijft water het meest onderscheidende element. Het is gesitueerd in de Rijnwaardense Uiterwaarden, in een toekomstige waterbuffer en op het snijvlak van land en water. Het fungeert zo als de benodigde verbinding van de bestaande routenetwerken over land met het uitbreidende waternetwerk. Het is omringd door cultureel erfgoed gerelateerd aan de watergeschiedenis en ligt op de exacte locatie van het verdronken dorp Herwen, een symbool voor de ambivalente relatie van het gebied met het water. Om deze relatie te ervaren is het centrum geconstrueerd als route die binnendijks begint en afdalend de bodem van de rivier langsloopt, waar het dorp ooit lag. De route volgend ervaart de bezoeker de dynamiek van het landschap en leert over de geschiedenis van dit gebied. Het statische project vecht haar gevecht met de waterkrachten, om zo de dynamische omgeving te benadrukken. Zo wordt het meest belangrijke element van dit gebied, het water, op verschillende manieren blootgelegd.

Status

studie

Datum

2014

Categorie

Publiek

THEATER DE STORM WINTERSWIJK

 

Om in het theater gelijktijdig meerdere voorstellingen en evenementen te kunnen laten plaatsvinden is de kleine zaal vergroot, zijn er akoestische voorzieningen getroffen en is de entree verplaatst. Verder zijn de garderobe, de toiletten en horecavoorzieningen uitgebreid en verbeterd. Vooral ook de artiestenvoorzieningen zijn vernieuwd en verder uitgebreid. Tevens is de entree aantrekkelijk en beter zichtbaar gemaakt, waardoor zoeken naar de voordeur nu tot het verleden behoort.

Opdrachtgever

Theater De Storm 

Datum

2008

Categorie

Publiek

HOTEL HAVEZATE MARVELD

 

Nabij de entree van recreatiepark Marveld is een nieuw hotel gerealiseerd. Hotel Havezate Marveld is vernoemd naar het adellijke landhuis uit de vijftiende eeuw dat op deze plek stond. Ook de vormgeving van het complex is een verwijzing naar het gebouw dat hier in het verre verleden heeft gestaan. Een modern hotel met een duidelijke verwijzing naar de historie. Geheel passend in Vestingstad Groenlo. Hotel Havezate Marveld telt 36 luxe appartementen, een romantische torenkamer, een ontbijtzaal, een vergaderruimte en een luxe wellness en spa. Het grote formaat baksteen is speciaal voor dit project gebakken. Het complex is door toepassing van aardwarmte en opwekking van elektriciteit geheel energieneutraal.

Opdrachtgever

Marveld Recreatie

Datum

2015

Categorie

Publiek

De luxe wellness en spa zijn direct via het hotel te bereiken

BROUWHOES BIER EXPERIENCE

 

Het Brouwhoes is gebouwd als een plek waar bier ontdekt en ervaren kan worden, op het terrein van Herberg Erve Kots. Een museum, waar je na een ontdekkingsreis uitkomt bij een bar, waar je de ontdekte bieren kunt proeven. Het gebouw is gerealiseerd als uitbreiding van een bestaand gebouw in Saksische stijl, dat de poort is naar het restaurant en de hotelkamers. De nieuwe brouwerij met proeflokaal, is deels onder en deels boven de grond gesitueerd.

Opdrachtgever

Erve Kots

Datum

2018

Categorie

Publiek