Werken Archieven - Van der Heijden Architecten
309
archive,tax-portfolio_category,term-werken,term-309,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-child-theme-ver-17.2.1552074228,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Archief

UITVAARTCENTRUM STARTMAN

 

Het uitvaartcentrum van de familie Startman is sinds jaar en dag een begrip in Haaksbergen, waar het midden in een woonwijk ligt. Door de groei van het bedrijf kiest de familie nu voor een nieuwbouw. Hierbij was het vinden van een rustige plek in het Twentse landschap het uitgangspunt. Die plek werd gevonden; Erve Harink. Net als de huidige locatie is dit boerenerf gelegen in Haaksbergen. Het is één van de oudste erven van de gemeente waarbij de boerderij een rijksmonument is. Na afname van de agrarische functie kreeg het een landgoedstatus. Het erf in het Twentse landschap biedt een optimale omgeving waar men de rust en verbondenheid vindt die past bij een waardig afscheid van dierbaren.

 

Om de nieuwbouw te realiseren, werden er oude schuren op het terrein verwijderd en worden drie nieuwe schuren teruggeplaatst in de traditie van de oude Twentse boerenerven. De nieuwe schuren zijn te herkennen aan hun donkere en sobere gevel, witte boeiboorden en lage goot, waardoor ze naadloos aansluiten bij de historische context van de omgeving maar wel met een hedendaags karakter. De natuurlijke routing van de overledene en zijn of haar dierbaren stond centraal bij het ontwerp.

 

De drie schuren huisvesten de verschillende essentiële ruimtes voor een uitvaart. Allereerst is er de aula, die een prachtig uitzicht biedt op het achterliggende landschap. Hier kunnen nabestaanden samenkomen om afscheid te nemen en herinneringen te delen. Daarnaast is er de koffiekamer, waar in een warme sfeer gelegenheid is voor een informeel samenzijn en het delen van een kopje koffie. Tot slot hebben we de opbaarkamer gecreëerd, een serene ruimte waarin de overledene op een respectvolle wijze kan worden opgebaard.

Opdrachtgever

Uitvaartcentrum Startman

Datum

2023

Categorie

Werken, Publiek

Visualisatie van het landschap i.s.m. Eelerwoude

BROUWERIJ & PROEFLOKAAL BROUWERSNÖS

 

Naast het voormalige Grolschterrein hebben wij in een bestaande historische villa een nieuwe (speciaal)brouwerij met proeflokaal ontworpen. We hebben de brouwerij en de historische villa verbonden met een nieuw openbaar park. Door de brouwerij te ontwerpen als een houten ‘sculptuur’ gaat het industriële gebouw op in de natuurlijke setting van het park. Dit wordt extra geaccentueerd doordat de gootlijn en de kopgevels van de brouwerij schuin aflopen.
Het excursiebordes, waar de brouwketels staan, biedt een prachtig uitzicht op de historische villa die getransformeerd is tot proeflokaal.

Opdrachtgever

Particuliere opdrachtgever

Datum

2018

Categorie

Werken, Publiek, Restauratie

BEDRIJFSGEBOUW LICHTENVOORDE

 

Het bedrijfsgebouw voor Lurvink Afbouw B.V. staat prominent aan een T-splitsing. Het herbergt een bedrijfshal, kantoren en showrooms. De hoofdvorm van het gebouw volgt de kabelbegrenzingen en de gewenste rooilijn. Het voorste deel van het gebouw bestaat uit een glazen onderbouw, welke de knik van de aangrenzende straat volgt. In het midden vinden we de hoofdingang, in het verlengde van de ontsluitingsweg. Aan weerszijden van de entree liggen op de eerste etage de uitkragende gestuukte kantoorvleugels. In de bedrijfshal aan de achterzijde worden de bedrijfsbussen bevoorraad. Het kleurgebruik is bewust sober gehouden. Hierbij voeren wit, grijs en antraciet de boventoon, behalve bij het raam van het directiekantoor. Dit raam heeft een donkerblauw kader, verwijzend naar de huisstijl van het bedrijf.

Opdrachtgever

Lurvink Afbouw B.V.

Datum

2007

Categorie

Werken

WOONHUIS & KANTOOR GROENLO

 

In 2013 revitaliseerden wij ons kantoor met woonhuis in Groenlo. Omdat het huis uit de jaren ’50 dateerde, voldeed het niet meer aan de eisen van deze tijd. In 6 weken tijd vond een ware metamorfose plaats. Naast dat het pand qua elektriciteit geheel zelfvoorzienend werd, kreeg het ook weer een moderne uitstraling.

 

Technische aanpassingen waren onder andere

 

  • na-isolatie van het dak (Rc 9) en gevel (Rc 7)
  • vervangen van houten kozijnen door aluminium kozijnen met triple glas (u-waarde 0,8)
  • plaatsen van vaste lamellen als permanente zonwering aan de zuidzijde
  • plaatsen van pv-panelen op het dak
Opdrachtgever

Particuliere opdrachtgever/Van der Heijden Architecten

Datum

2013

Categorie

Wonen, Werken, Revitalisatie

Fotografie

Norbert Duijvelshoff

Van energielabel E naar A+ in slechts 6 weken tijd

KRINGLOOP AKTIEF

 

De positie van dit gebouw voor de Kringloop is bijzonder omdat het de achteringang vormt van het recyclingbedrijf Rouwmaat op het industrieterrein de Laarberg in Groenlo. Hierdoor moest het gebouw een markante uitstraling hebben. Vandaar de toren nabij de entree en de schuine glazen etalageruimte die overgaat in het vegetatiedak. Het complete platte dak is voorzien met zonnepanelen, bedoeld om vele woningen in Groenlo van elektriciteit te voorzien.

Opdrachtgever

Rouwmaat Groep

Datum

2012

Categorie

Werken, Publiek

BEDRIJFSWONING OSS

 

Deze tweede bedrijfswoning op een agrarisch perceel te Oss is gericht op het weidse uitzicht. Gesloten naar de straat en het mindere uitzicht. Open naar het fraaie landschap. Door de begane grondvloer deels verhoogd te maken komt er daglicht in de kelderverdieping met werkkamer en slaapkamers.

Opdrachtgever

Particuliere opdrachtgever

Datum

2009

Categorie

Wonen, Werken